Termékek Menü

Milyen a jó napszemüveg?

Mindenki tudja, hogy a fejtetőre feltolt napszemüveg, napbarnított bőr és laza járás az igazi vitorlázó legfontosabb ismérve… Vagy nem? Nos, a sztereotípiát annyiban feltétlenül szeretnénk megerősíteni, hogy a napszemüveg nemcsak az igazi menő megjelenés miatt fontos – hanem főleg azért, hogy védje a szemünket a vízen megsokszorozódó káros sugárzástól.

De milyen is az igazán jó napszemüveg egy hajósnak?

A nap UV-A és UV-B sugarai számos szembetegséget okozhatnak. A vízen nem menekülhetünk az árnyékba, s ráadásul tengeren a sós víz, a szél további igénybevételt jelentenek szemünk világának. Mindezt megakadályozni, következményeiket kiküszöbölni nem tudjuk, az egyetlen esély az, hogy a fizikai behatások ellen védjük a szemünket.További problémát jelent a víz folyamatos csillogása. Ehhez nem kell, hogy süssön a nap: felhős időben is folyamatosan csillog, tükröződik a víz. Állandóan figyeljük a fehér vitorlát, ami megfelelő védelem nélkül ugyancsak rendkívül megterhelő.


A napszemüveg kiválasztásakor ezért mindenképpen olyat válasszunk, amely száz százalékos védelmet nyújt mind az UV-A, mind pedig az UV-B sugarak ellen. A modern, ellenálló lencsék polikarbonát anyagból készülnek, ez az anyag jól ellenáll a karcolásoknak. amelyeken több bevonat védi a szemünket.

A felcsapódó víz és szél ellen olyan modellt kell választanunk, amely megfelelően zárt, nemcsak előről, hanem oldalról is védi az arcunkat – a bepárásodás megelőzésére különösen meleg körülmények között azonban a megfelelő szellőzést is biztosítani kell az arcunk és a szemüveg között. Az oldalról is zárt szemüveg megakadályozza, hogy a káros sugárzás akár ebből az irányból érje el szemünket. Válasszunk a vizet és a zsírt taszító hidrofób bevonatú lencséket, ezzel elkerülhetjük a cseppek és a foltok képződését, ami károsan befolyásolja a látást.

A szemfárasztó csillogás elkerülésére a napsugarak zabolátlanságát rendező polarizációra van szükségünk. Ezzel jelentősen csökkenthetjük szemünk kimerültségét. A polarizált lencséken keresztül még a víz felszíne alá is beláthatunk, ami segíthet abban, hogy kikerüljünk a közvetlenül a víz felszíne alatt úszó akadályokat. 

Hátra van még az a kérdés, hogy mennyire legyen sötét a napszemüveg. Nos, a vízre 90 százalékos lencséket érdemes választani, ez biztosíthatja a kívánatos védelmet.

A SailingBooks.hu kínálatában jelenleg a Gill és a Ronstan vitorlás napszemüvegei találhatók meg. Ezek a modellek mind megfelelnek a fenti kívánalmaknak – és ráadásként még úsznak is a víz felszínén, ami jól jöhet akkor, ha egy rossz mozdulat következtében a napszemüvegünk a fedélzet helyett a víz felé veszi az irányt.

Még csak most kezdődik az igazi szezon a Balatonon és az Adrián – nem késő tehát szemünk világára is gondolni!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
#01 - CSS #02 - UTAN, vagy a footer-be