Termékek Menü

Öt trimmtipp túraversenyzőknek

Túl vagyunk az első tavaszi versenyeken, ilyenkor sokszor felmerül, hogy hogyan lehetne még gyorsabbá, élesebbé tenni a hajót. Természetesen nagyon sok múlik a hajótest adottságain, de az egy osztályba tartozó hajók esetében a sebességkülönbségek legtöbbször a rigg és a vitorlázat beállításából adódnak. Az alábbiakban öt egyszerű tippet adunk ezek trimmelésével kapcsolatban.

1. Az árboc oldalirányban középen legyen. Ha az egyik csapáson látványosan gyorsabbak vagy élesebbek vagyunk, mint a másikon, az arra utal, hogy árbocunk valamerre dől vagy görbül. Ennek ellenőrzésére húzzunk fel egy acél mérőszalagot az árboccsúcsra (a grószfelhúzóval vagy a dirkkel) és mérjük le a távolságot a hajó két hátsó sarkához. A két méretnek meg kell egyeznie.
2. Az árboc oldalirányban ne görbüljön! Alulról nézzünk bele a nútba, így ellenőrizzük, hogy  az árboc minden szakasza egyenes. Ha ez nem így van, állítani kell a az alsó vantnik vagy a jungstágok feszességén. 
3. Vitorlázzunk cirkálva egy 2-3 Bft erősségű szélben. Ilyenkor a hajónak középen lévő kormánnyal enyhén a szélbe kell futnia, tehát a kormányon folyamatosan enyhe, határozott, de nem túl erős erőt kell éreznünk. Ezt hívják úgy, hogy a hajónk „luvgierig”, azaz szélbe futó hajlamú.
4. Ha hajónk „leegierig”, azaz inkább a széltől lefelé törekszik, akkor a vitorlánkon keletkező erők támadáspontja túlzottan elöl van. Ezen mindenképpen változtatnunk kell. Erre néhány egyszerű lehetőség: használjunk laposabb génuát vagy húzzuk hátrébb a génua behúzási pontját. Húzzunk hasasabb vagy nagyobb nagyvitorlát. Döntsük kissé hátrébb az árbocot (például engedjük feljebb a forstág alsó bekötési pontját).
5. Ha a hajónk túlzottan luvgierig, az nem olyan nagy probléma, de próbáljunk meg enyhíteni rajta. Húzzunk fel öblösebb génuát vagy engedjük előbbre a behúzási pontját. Laposítsuk a nagyvitorlát vagy görbítsük meg az árbocot az achterstággal. Ha mindez nem segít, döntsük előbbre az árbocot (húzzuk lejjebb a forstág behúzási pontját a decken).

(A fentiek a decken elhelyezett, achterstágos, backstag nélküli árbocokra vonatkoznak. A forstág bekötési pont változtatása előtt mindig lazítsuk meg az achterstágot és a vantnikat.)

Persze a trimmelés a fentieknél sokkal több finom állítást tesz lehetővé. Aki szeretne ezekkel a lehetőségekkel mélyebben is megismerkedni, számukra az alábbi könyveket ajánljuk kínálatunkból. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
#01 - CSS #02 - UTAN, vagy a footer-be