Termékek Menü

Öt tanács túraversenyekhez

Közeledik az év nagy balatoni vitorlás túraversenyeinek időpontja. A Fehér Szalag és a Kékszalag regattákon olyan hajók is gyakran rajthoz állnak, amelyek máskor ritkán hajóznak versenykörülmények között. Az alábbiakban számukra állítottunk össze öt fontos felkészülési tanácsot.

1. Ne centizzük ki az indulást!

Sok problémát okozhat, ha az utolsó pillanatban érünk csak a kikötőbe. Legyen időnk arra is, hogy még kijavítsunk egy technikai problémát, átnézzük a felszerelést és kialudjuk magunkat.

2. Ellenőrizzük a felszerelést!

Egy laza csavar, egy kis szakadás a vitorlán, egy félig már kioldódott sekli a legkellemetlenebb pillanatban fog majd gondot okozni. A biztonságos hajózáshoz hozzátartozik, hogy a felszerelés optimális állapotban legyen.

3. Figyeljük a meteorológiát!

Ma már számos forrás érhető el az interneten, amelyek nagy pontossággal jelzik előre a várható időjárást a Balatonra. Ezekre tekintettel válasszuk meg a vitorlákat illetve a szükséges felszerelést.

4. Készítsük fel a csapatot!

Természetesen nem vitorlázik mindenki profi csapattal. Ez rendben is van, hiszen a fő cél a szabadidő eltöltése. A kormányos viszont tisztában kell, hogy legyen a hajó képességeivel, és csak azt szabad vállalnia, ami a leggyengébb csapattag képességeinek is megfelel. Ezen felkészüléssel sokat lehet javítani.

5. Mindent vigyünk magunkkal, ami szükséges lehet!

Gyenge szeles napokon, hőségben több folyadékra lesz szükség. Erős szeles menetben a javításokhoz kellhetnek szerszámok, tartalék kötelek, seklik, karabinerek. Legyünk körültekintőek – de a felesleges dolgokat a verseny idejére száműzzük a hajóból!

 

A felkészüléshez a tanácsokon kívül még néhány könyvet is érdemes átnézni a SailingBooks.hu könyvespolcáról.

Jó szelet!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
#01 - CSS #02 - UTAN, vagy a footer-be