Termékek Menü

Mi kell a győzelemhez?

Sokan és sokszor nekifutottak már annak a kérdésnek, hogy pontosan mi is kell egy vitorlásverseny megnyeréséhez. A hajó technikai felkészítése, a megfelelő hajósebesség és a begyakorolt manőverek mellett természetesen a taktikáé a főszerep. Ezen belül pedig  a jó rajt és az optimális széltaktika a legfontosabb.

A cirkálószakaszon döntő kérdés lehet, hogy a szélfordulók ritmikusan ismétlődnek-e vagy pedig egy állandó szélfordulóba futottunk-e bele. A kettő kezelése teljesen más hozzállást kíván - az oszcilláló szélfordulók esetében mindig a pozitív takkot kell húzni, a várható végleges szélforduló esetében viszont az új szél felé kell vitorlázni.

Persze ez csak egy a számtalan taktikai megfontolás közül, a variációk száma szinte végtelen. A kezdődő versenyszezon előtt érdemes szétnézni a sailingbooks.hu versenyvitorlázással foglalkozó könyvei között – nagyon sokat tanulhatunk.

A pályán pedig a rajtolásnál sokat segíthet a Velocitek cég ProStart műszere, amellyel pontosan odaállhatunk a rajtvonalra. Ilyet használ többek közt a Melges24 osztály 2014-es világbajnoka, az olasz Flavio Flavini. A szélfordulók pontos bemérésében pedig a Shift segít, amely Flavini mellett világbajnoki címhez vezette már többek közt a J/24 osztályban Tim Healey-t és csapatát.

Jó szelet mindenkinek!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
#01 - CSS #02 - UTAN, vagy a footer-be