Termékek Menü

Öltözködjünk rétegesen (1)

Öltözködjünk rétegesen,mert ráfázunk! A vízen is...

Az 50 felettiek talán még emlékeznek Hofi Géza örökbecsű mondatára: „…. a munkás – az osztály, a paraszt – az ság, az értelmiség az meg réteg...Talán ezért mondhatta Buga doktor, hogy öltözködjünk rétegesen, mert ráfázunk!”. Eltekintve a rendszerváltás után felnőtt generáció számára nyilván semmit sem mondó marxista frazeológiától, mai politikai elitünk is tanulhatna valamit Gézától: borzalmas állapotban lévő oktatásunk és iskolarendszerünk villámgyors felturbózása nélkül az „értelmiségi réteg” gyorsan el fog tűnni Magyarországról – és akkor tényleg ráfázunk.

De elkalandoztunk a tárgytól: ma arról szeretnénk szót ejteni, hogy hamarosan itt a tavasz, és egyre többen indulnak vízre, főleg a jollevitorlázók közül. Sok vitorlázópalánta már az Adrián edzőtáborozik, és márciusban a Balatonon is feltűnnek majd a kishajók. Felmerül a kérdés: amíg a víz hőmérséklete nem éri el a 10-12 fokot, hogyan öltözzünk az ilyen, „vízhez közeli hajókban”?


Szerencsére ma már egyre szélesebb választék áll rendelkezésünkre, a minden igényt kielégítő vitorlás ruházat tekintetében. A modern ruházat a pamuttól – amelyet oly sokan szeretünk – a technikai, műszálas cuccok felé fordult. Ennek a fő oka az, hogy ezek a – sokféle márkanéven futó – anyagok két dolgot tudnak: kívül tartják a kintről jövő vizet, és egyúttal kiengedik a test által termelt párát. Ezzel együtt persze a hőt is, ezért rendkívül fontos, hogy több réteggel akadályozzuk meg a hővesztést.

Kezdjük az alapréteggel. Ezt viseljük közvetlenül a testünkön, és valljuk be, legtöbben egy pamut pólót hordunk, hiszen ez kellemes viselet (ráadásul ezt kapjuk emlékbe a legtöbb versenyen). Csakhogy ennél rosszabbat nem is tehetünk magunkkal!!! (Vagy szemünk fénye kis OP-s gyerekünkkel, akit a parton fagyoskodva várunk vissza az edzésről). A pamut ugyanis nem továbbítja a vizet, hanem felszívja: a mozgástól izzadó test által megtermelt nedvesség bent marad a szálak között, párologni kezd, ami tudvalevőleg hőt von el. Fázni kezdünk, majd reszketni fogunk. És mindezt akkor is, ha a legjobb vízhatlant vagy trockent hordjuk kívül!

Alapvető tanács tehát: legalul tehát egy „base layer”-ként megjelölt alsóruházatot hordjunk (bizony, még az alsógatya is legyen műszálas), mert így a testünk száraz marad, és nem fogunk fázni. Nem ajánlunk egy márkát sem, minden komoly vitorlázó ruházati márkának van ilyen terméke, rövid és hosszú ujjú változatban, rövid és hosszúnadrágként.

Nos igen, edzés után nem lesz túl jó illat az öltözőben. Sebaj, ezeknek a cuccoknak az is előnyük, hogy iszonyú gyorsan megszáradnak. Gyorsan át kell mosni, másnap újra használható.

Hamarosan folytatjuk a többi réteggel...

A SailingBooks.hu a Ronstan, a Marinepool és az Adidas márkák vitorlás ruházati termékeit forgalmazza, bármelyik márka ruházati termékei nálunk megrendelhetők!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
#01 - CSS #02 - UTAN, vagy a footer-be