Paul G. Halpern - Otrantói ütközet

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.590 Ft
Cikkszám: 0162-7-2007
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó/szerző: Paul G. Halpern

Noha Horthy Miklóst Magyarországon elsősorban a két világháború közöti Magyarország kormányzójaként szokta értékelni a történetírás, Horthy valójában komoly szerepet játszott az első világháború adriai haditengerészeti küzdelmeiben is – s ez a könyv éppen ennek a küzdelemnek az egyik legfontosabb csatáját mutatja be, amelyet a monarchia részéről Horthy – ekkor még sorhajókapitányi rendfokozatban – irányított.

Leírás és Paraméterek

Noha Horthy Miklóst Magyarországon elsősorban a két világháború közöti Magyarország kormányzójaként szokta értékelni a történetírás, Horthy valójában komoly szerepet játszott az első világháború adriai haditengerészeti küzdelmeiben is – s ez a könyv éppen ennek a küzdelemnek az egyik legfontosabb csatáját mutatja be, amelyet a monarchia részéről Horthy – ekkor még sorhajókapitányi rendfokozatban – irányított. Az ismert angol-amerikai történész szerző, Paul G. Halpern kiemeli, hogy az első világháborúban a Földközi-tenger körzetében az otrantói csata volt a szembenálló hadihajók által vívott legnagyobb ütközet. Hangsúlyozza, hogy ez a tengeri összecsapás bátran nevezhető a Földközi-tenger Skagerrakjának, amennyiben mindkét csatában egy gyengébb flotta intézett rohamot egy erősebb ellen, amelyben a gyengébb flottának sikerült elmenekülnie, miután jóval nagyobb kárt okozott az ellenfelének, mint amennyit maga elszenvedett. Hiszen elsüllyesztettek két rombolót, egy szállítóhajót és tizennégy zárvédő felfegyverzett gőzöst (driftert), miközben ők maguk egyetlen hajót sem veszítettek. Otrantó azonban összetettségében meghaladta Skagerrakot (Jütlandot): ugyanis mindkét fél oldalán valóságos szerepet játszottak a repülőgépek és a tengeralattjárók. Az otrantói csata mindezen felül multinacionális jellegű összecsapás volt, mivel az egyik oldalon az osztrák–magyar, míg a másikon a brit, az olasz és a francia flottaerők harcoltak. A szerző végezetül hangsúlyozza, hogy az osztrák–magyar hajóhad a világháborúban olyan nagy tengeri hatalmakkal került szembe, mint Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok valamint Japán, és végig kitűnően megállta a helyét, ura maradt az Adriának.

Szerző Paul G. Halpern
Cím Otrantói ütközet
Kiadó Laurus Kiadó
Kiadás éve 2007
Oldalszám 238
Kötészet keménytáblás
ISBN 978-963-87585-3-8

Akik ezt a terméket megvették

Raktáron
189.900 Ft

A vitorlás versenyek nagy része már a rajtnál eldől: ez a GPS-alapú műszer hozzásegít ahhoz, hogy hajónk rajtja a lehető legtökéletesebb legyen. 

Előrendelhető
104.990 Ft

A GPS alapú SpeedPuck már  apró sebességváltozásokat is pontosan és gyorsan visszajelez, így nagy segítséget nyújt a vitorlázóknak a helyes beállításban, trimmelésben és a széltaktikában is.

 

 

Raktáron
13.600 Ft
Szeretné a sporthajózás minden csínját-bínját megismerni, amit egy vérbeli hajós ember hosszú oktatói pályafutása során összegyűjtött? Dr.

Kapcsolódó termékek

Hasonló termékek

Előrendelhető
4.990 Ft

Horthy Miklós politikai megítélése még sok vita tárgya lesz, de azt ritkán vitatják, hogy a Monarchia ellentengernagyaként kiváló tengerésztiszt volt – ez a könyv a magyar kormányzó pályájának ezt a szakaszát mutatja be.

Raktáron
4.990 Ft

Sajnos csak kevesen vagyunk tisztában az osztrák-magyar tengerészet és haditengerészet történetével, holott az egykori kereskedelmi és hadihajók életének részletes története kiváló korrajz.

Raktáron
3.990 Ft

Minden magyar vízi ember szívét megdobogtatja, hogy létezett egykor egy császári és királyi haditengerészet, amelynek története egy kicsit mindannyiunké - ez a könyv a legértőbb magyar szerző tollából meséli el ezt a történetet.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő


Bankkártyás fizetés